Välkommen till Make and bake

I denna blog postar jag recept som jag själv provat mig fram till. Tycker om att baka och prova nytt, samt göra lite enklare bakverk med barnen.


maanantai 9. huhtikuuta 2012

Citronpaj med maräng

Påskgul och jättegod paj är denna citronpaj med frisk smak. Är lite mera jobb med den än vad jag annars brukar baka med barnen, men inte svårt. Patrick gjorde citronkrämen och bottnet, behövde bara hjälp med att vispa marängen och spritsa den på pajen. :)



Botten:

3,5 dl vetemjöl
150g margarin eller smör
(lite socker om man vill ha lite sötma i bottnet)
3 msk vatten

Blanda mjöl och kylskåpskallt margarin med fingrarna. Då den är smulig, sätt till vattnet. Förgrädda pajbottnet cirka 15 minuter i 175 grader.

Citronkräm:

3dl vatten
1 dl socker
4 msk maizena
5 matskedar färskpressad citron
3 äggulor
2 msk smör

Blanda vatten, socker maizena och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Rör om hela tiden, medan blandningen kokar upp. Då den tjocknat till, ta bort den från plattan, och vispa ner tre äggulor (spara vitorna). Nu ska blandningen värmas upp, men INTE koka. Då blandningen sjuder svagt, blanda ner smöret, och låt krämen svalna.

Maräng:
Rör äggvitorna kraftigt med elvisp till hårt skum. Tillsätt sedan ½ dl socker, och rör skummet lite till.

Häll sedan citronkrämen i pajskalet, och spritsa ut marängblandningen på i rutmönster. Grädda i ugnen i 200 grader, tills marängen är lite ljusbrun, cirka 8 minuter i min ugn.

NJUT!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti