Välkommen till Make and bake

I denna blog postar jag recept som jag själv provat mig fram till. Tycker om att baka och prova nytt, samt göra lite enklare bakverk med barnen.


tiistai 25. joulukuuta 2012

Paj med trattkantareller och ost

Nyårsmenyn kan med fördel utdrygas av en jättegod paj!
Min svärmor gjorde en likande paj och därifrån kom idén, tack för den :)
Botten:

2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
150g smör
3msk kallt vatten

Blanda mjölsorterna med smöret (går bäst om man sätter små bitar av det kalla smöret och blandar med händerna). Sätt till vatten, och rör ihop till en degmassa. Tryck ut degmassan i en lämplig ugnsform, även så att kanterna täcks. Sätt formen i kylskåpet och gör fyllningen.

Fyllning:

1 pkt Valio Koskenlaskija eller liknande ost enligt egen smak
kantareller eller trattkantareller (jag använde cirka 4 dl)
soltorkade tomater
en liten lök
ägg
mjölk/grädde
riven ost, till exempel Oltermanni (ta inte för stark ost, då täcker den undan de andra goda smakerna)


Gillar du inte svamp? Använd räkor istället, och lämna bort
koskenlaskijan och tomaterna. Sätt med dill och
pressad citron, byt ut hälften av mjölken mot grädde.
 
Stek svampen tills det inte längre kommer någon vätska från svamparna. Sätt i en klick smör och den finhackade löken och stek en stund tills svampen och löken får fin färg. Smält koskenlaskija-osten i mikron eller i kastrull med lite vatten. Det räcker att osten mjuknar, den behöver inte smälta desto mera. Blanda i osten i kantarell-lökröran, och sätt med soltorkade tomater skurna i små bitar. Häll ner allting på det kalla pajskalet. Blanda 2 ägg och 2dl mjölk, häll det över fyllningen. Toppa med riven ost, salt och peppar. In i ugnen 30-40 minuter, 200 grader.

Mmmmmm :)

 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti