Välkommen till Make and bake

I denna blog postar jag recept som jag själv provat mig fram till. Tycker om att baka och prova nytt, samt göra lite enklare bakverk med barnen.


tiistai 25. joulukuuta 2012

Vintrig chokladkaka

Jul- eller varför inte nyårshelgens kaka :)

Innehåller:

1dl kakao (bäst är mörk, "reilun kaupan kaakao")
2dl mjölk
2dl socker
150 gram smör
2 ägg
3dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
100 gram valfri choklad, grovhackad, till exempel Fazers vita och mörka bakchoklad blandat

Blanda kakao, mjölk och hälften av sockret i en kastrull med ganska tjockt botten. Koka upp, och låt sedan svalna. Sätt på ugnen, 175 grader. Blanda smör och resten av sockret, vispa ordentligt. Blanda i ett ägg i taget, rör sedan ner mjölet som har bakpulvret iblandat. Sätt sedan till den svalnade chokladmjölken. Häll i en smörad form, och grädda i nedre delen av ugnen cirka 50 minuter.

Garnering:

200 gram mjölk- eller mörk choklad
en matsked smör

Smält chokladen i vattenbad. Akta att det inte kommer vatten eller vattenånga i chokladen, då blir den grynig. Då chokladen smält lite, blanda ner smör. Det gör chokladen glansig och mer flytande. Klart man kan smälta chokon i mikro, men det blir bättre i vattenbad. :)

Hann ta bild först då det fanns en liten bit kvar :D
 
Ta ut den färdiga kakan ur ugnen, den kan vara lite kladdig i mitten. Du kan prova med en hård spagetti; om det fastnar lite deg och spagettin mjuknar lite du du sticker ner den, då är kakan färdig. Om det rinner smet av spagettistickan, då ska den tillbaka i ugnen. När kakan svalnat, så kan du hälla över den smälta chokladen. Om du vill göra det lite extra, så smälter du 100 gram vit choklad och häller det i tunna ränder sist över den stelnade mjölk- eller mörka chokladen. Blir jättefint. Vi gjorde chokohjärtan; tog hjärtformade isformar, och hällde ett tunt lager av smält choklad i dem, satte i frysen, och tog ut dem då de stelnat. Sedan garnerade vi kakan med dem. MUMS :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti