Välkommen till Make and bake

I denna blog postar jag recept som jag själv provat mig fram till. Tycker om att baka och prova nytt, samt göra lite enklare bakverk med barnen.


maanantai 13. toukokuuta 2013



Geishakaka

Lättbakad :)

Ingredienser:
bilden: www.heavenlycupcake.se

4 ägg
socker
vaniljsocker
vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 st. geishakonfekter, grovhackade


Häll upp 4 ägg i en kopp/ ett glas eller skål. Ställ en likadan skål bredvid, och häll mjöl i den, så den fylls till samma höjd som den med ägg i. Häll i en tredje kopp eller skål lika mycket socker (se bilden).  Vispa ägg och socker väl, sikta sedan ner mjölet blandat med två tsk vaniljsocker samt bakpulvret. Rör till sist försiktigt ner konfekterna.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 min, 175 grader, tiden beror på ugnen. Avnjuts med fördel med vaniljsås eller vaniljglass :)



perjantai 15. maaliskuuta 2013

Kanelbullar...

goda, man kan äta så många att man rullar...

Nåja, receptet:

1 ägg
1dl socker
2 påsar torrjäst
(salt)
mjölk/vatten (5dl)
vetemjöl
smör (Oivariini)
kanel

12 minuter i nedre delen av ugnen, 225 grader.

Vispa ägget och sockret pösigt. Häll i varm (42 grader) mjölk, sedan några dl mjöl där torrjästen är blandad. Om du vill, sätt till lite salt. Rör om och sätt mer mjöl efterhand, tills degen blir lagom fast. Då degen blivit fastare är det bäst att bearbeta den med händerna. Sätt till sist i 50g smör. Täck över och låt jäsa minst 30 min, helst 1h.
Ta sedan hälften av degen, knåda in lite mjöl, och kavla ut den på bakbordet till storleken av ett bakplåtspappersark. Bred ett tunt lager med Oivariini eller likande på, strö över kanel och socker. Rulla ihop sopm en rulltårta till en lång längd. Skär av i lämpliga bitar, och sätt dem på pappersklädd plåt. Pensla med ägg och strö socker på. Vips in i ugnen, och ta ut dem gyllenbruna. Mmmm, vad det doftar gott. Helt klart mamma- eller pappa - poäng med ett bulldoftande kök :)


tiistai 25. joulukuuta 2012

Paj med trattkantareller och ost

Nyårsmenyn kan med fördel utdrygas av en jättegod paj!
Min svärmor gjorde en likande paj och därifrån kom idén, tack för den :)
Botten:

2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
150g smör
3msk kallt vatten

Blanda mjölsorterna med smöret (går bäst om man sätter små bitar av det kalla smöret och blandar med händerna). Sätt till vatten, och rör ihop till en degmassa. Tryck ut degmassan i en lämplig ugnsform, även så att kanterna täcks. Sätt formen i kylskåpet och gör fyllningen.

Fyllning:

1 pkt Valio Koskenlaskija eller liknande ost enligt egen smak
kantareller eller trattkantareller (jag använde cirka 4 dl)
soltorkade tomater
en liten lök
ägg
mjölk/grädde
riven ost, till exempel Oltermanni (ta inte för stark ost, då täcker den undan de andra goda smakerna)


Gillar du inte svamp? Använd räkor istället, och lämna bort
koskenlaskijan och tomaterna. Sätt med dill och
pressad citron, byt ut hälften av mjölken mot grädde.
 
Stek svampen tills det inte längre kommer någon vätska från svamparna. Sätt i en klick smör och den finhackade löken och stek en stund tills svampen och löken får fin färg. Smält koskenlaskija-osten i mikron eller i kastrull med lite vatten. Det räcker att osten mjuknar, den behöver inte smälta desto mera. Blanda i osten i kantarell-lökröran, och sätt med soltorkade tomater skurna i små bitar. Häll ner allting på det kalla pajskalet. Blanda 2 ägg och 2dl mjölk, häll det över fyllningen. Toppa med riven ost, salt och peppar. In i ugnen 30-40 minuter, 200 grader.

Mmmmmm :)

 


Ischoklad och enkel kolagodis

Dethär gjorde vi faktiskt redan till halloween, men passar när som helst, till exempel till nyårsgästerna.

Ischoklad: smält 250-300 gram ljus choklad i vattenbad. Då chokladen lite börjar smälta, sätt i 100 gram kokosfett, och låt det smälta med chokladen. När allting smält till en vacker massa, häll i formar. Bäst är små godisformar som ser ut som aluminiumfolie inuti; då fastnar godisarna inte så mycket.

Kolagodis: Tar lite tid, men blir gott. Sätt en burk kondenserad söt mjölk (finns att köpa på konservburk i de flesta vanliga matbutiker) i kokande vatten, och koka i 2 timmar. När du öppnar burken, har mjölken kokat ihop till kolasås. Blanda kolasåsen i en kastrull med smält kokosfett (cirka 100 gram), och häll i formar som ovan. Ställ svalt och låt stelna.

Det blev jättegott, men i pappersformar fastnar kolan, så använd hellre aluminiumformar.
 

Vintrig chokladkaka

Jul- eller varför inte nyårshelgens kaka :)

Innehåller:

1dl kakao (bäst är mörk, "reilun kaupan kaakao")
2dl mjölk
2dl socker
150 gram smör
2 ägg
3dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
100 gram valfri choklad, grovhackad, till exempel Fazers vita och mörka bakchoklad blandat

Blanda kakao, mjölk och hälften av sockret i en kastrull med ganska tjockt botten. Koka upp, och låt sedan svalna. Sätt på ugnen, 175 grader. Blanda smör och resten av sockret, vispa ordentligt. Blanda i ett ägg i taget, rör sedan ner mjölet som har bakpulvret iblandat. Sätt sedan till den svalnade chokladmjölken. Häll i en smörad form, och grädda i nedre delen av ugnen cirka 50 minuter.

Garnering:

200 gram mjölk- eller mörk choklad
en matsked smör

Smält chokladen i vattenbad. Akta att det inte kommer vatten eller vattenånga i chokladen, då blir den grynig. Då chokladen smält lite, blanda ner smör. Det gör chokladen glansig och mer flytande. Klart man kan smälta chokon i mikro, men det blir bättre i vattenbad. :)

Hann ta bild först då det fanns en liten bit kvar :D
 
Ta ut den färdiga kakan ur ugnen, den kan vara lite kladdig i mitten. Du kan prova med en hård spagetti; om det fastnar lite deg och spagettin mjuknar lite du du sticker ner den, då är kakan färdig. Om det rinner smet av spagettistickan, då ska den tillbaka i ugnen. När kakan svalnat, så kan du hälla över den smälta chokladen. Om du vill göra det lite extra, så smälter du 100 gram vit choklad och häller det i tunna ränder sist över den stelnade mjölk- eller mörka chokladen. Blir jättefint. Vi gjorde chokohjärtan; tog hjärtformade isformar, och hällde ett tunt lager av smält choklad i dem, satte i frysen, och tog ut dem då de stelnat. Sedan garnerade vi kakan med dem. MUMS :)

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Cookies - mums!

Vill du baka med barnen, men slippa kladda med händerna? Då ska du baka cookies. Lyckas, är lätt och gott.

Ingredienser och instruktioner:

150g smör
1,5 dl socker (varav hälften kan vara farinsocker)
1 msk vaniljsocker

Blanda/vispa allt detta kraftigt.

1 ägg - tillsättes under vispning i smör-sockerblandningen.

2-2,5dl mjöl
1 tsk bakpulver

Blanda mjöl och bakpulver, sätt i det i smeten.

Sedan kommer det VIKTIGA: blanda ner det du vill ha som smaksättning i dina kex: råriven choklad blir underbara chocolate-chip-cookies,  kan också vara delvis mörk, delvis vit choklad. 100 gram choklad är lagom. Det passar också bra med smarties-godisar, strössel, hasselnötter...U name it! :)

Blanda hur som helst i smaksättningen, och klicka sedan med hjälp av två matskedar ut högar på bakplåtsklädd ugnsplåt. Inga kladdiga händer :) sedan in i ugnen, 175 grader, 10-15 minuter, och så ut med hela härligheten, låt dem svalna och njut <3